نوشته شده توسط شیرین احمدنیا. ارسال شده در آموزش
مطالعات جامعه شناسی پزشکی و انواع آن
در جوامع مختلف انواع راه حلها برای عوارض ناشی از بیماری ارائه می شود. در جوامع جدید نقش ها، حرفه ها و نهادهای بی نهایت متنوع و پیچیده ای تحت تأثیر بیماری در چارچوب پزشکی علمی پدید می آید. مطالعه این عوامل و تأثیر آنها بر افراد سالم و بیمار کار جامعه شناسی پزشکی است. نحوه برخورد علم پزشکی با بیماری به واقعیت زیستی شکل اجتماعی می دهد. مطالعه نهادها و مشاغل پزشکی و کارکرد آنها وظیفه جامعه شناسی پزشکی است. هر بیماری تنها نهاد پزشکی را درگیر نمی کند، بلکه چندین سطح اجتماعی مانند فضاهای خانوادگی یا حرفه ای را تحت تأثیر قرار می دهد. سیر تاریخی بیماری ها، سیر تحول علم پزشکی، بررسی وضعیت های سلامتی و تعیین کننده های اجتماعی آن، تفسیرهای فرهنگی و اجتماعی از وضعیت سلامتی و بیماری، روابط پزشک و بیمار، بررسی وضعیت بیمارستان از جمله موضوعات مورد بررسی در جامعه شناسی پزشکی است.
جامعه شناسی پزشکی به کاوش در چگونگی تأثیرپذیری بدن ما از عوامل و نیروهای اجتماعی می پردازد. بدن ما از تجارب اجتماعی ما و ارزش ها و هنجارهای گروهی ما تأثیر می پذیرد. جامعه شناسان به تازگی متوجه پیوند متقابل ژرف میان زندگی اجتماعی و بدن انسان شده اند. جامعه شناسی پزشکی همچنین به تأثیر تغییرات اجتماعی بر بدن توجه دارد؛ مخاطره ها و چالش های نوینی که بدن و سلامتی ما را تحت تأثیر قرار می دهد. همچنین فرصت ها و امکان هایی که به ما فرصت تصمیم و انتخاب بهتر را در مورد چگونه زیستن و مراقبت از سلامتی می دهد. دگرگونی های عظیم در حوزه های معالجه و درمان بیماری. شکل های بدیل طبابت و روابط میان متخصصان و بیماران.
چاپ
نوشته شده توسط مدیر وبگاه. ارسال شده در آموزش
گروه علمی تخصصی جامعهشناسی پزشکی و سلامت که به تازگی در انجمن جامعهشناسی ایران تشکیل شده است، اولین جلسه سخنرانی خود را با عنوان "جامعهشناسی پزشکی،گذشته، حال، آینده" در تاریخ شانزدهم دیماه سال 94 برگزار کرد . در این نشست که در دانشکده طب سنتی دانشگاه تهران برگزار شد، دکتر شیرین احمدنیا عضو هیأت مدیره انجمن جامعه شناسی و مدیر این گروه، به بررسی تحولات جامعهشناسی پزشکی طی پنجاه سال اخیر پرداخت.
دکتر احمدنیا در ابتدای سخنان خود، جامعهشناسی پزشکی را یکی از شاخههای رشته جامعهشناسی معرفی کرد که به خوبی زمینه نزدیکی و ارتباط متقابل میان دو عرصه حائز اهمیت در حیطه دانش بشری، یعنی پزشکی و علوماجتماعی را فراهم آورده است و سپس با اشاره به نظریات افرادی همچون رودلف ویرچو(Rudolf Virchow)، روزن(Rosen) و ویلیام کاکرهام(Cockerham)، به شکلگیری پزشکی اجتماعی و توضیح عوامل اجتماعی – سیاسی موثر بر پیدایش این حوزه جامعهشناسی پرداخت.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در ادامه تاریخچه رشته جامعهشناسی را در آمریکا و اروپا مورد بررسی قرار داد و گفت:اصطلاح جامعهشناسی پزشکی(medical sociology)نخستین بار در سال 1894، در مقالهای که توسط چارلز مکاینتایر نگاشته شد به کار رفت؛ از نظر مکاینتایر جامعهشناسی پزشکی دو وجه داشت: از طرفی دانشی در مورد پدیده اجتماعی “پزشکان” بود و از سوی دیگر علمی شناخته میشد که به مطالعه قوانین تنظیمکننده روابط میان حرفه پزشکی و جامعه انسانی در کل میپرداخت که این توصیف را میتوان معرف گستره فکری ابتدایی این رشته دانست.
چاپ